БУДИТЕЛИТЕ ДНЕС” – интервю с Иван Колев

Нашата рубрика с размисли за Деня на будителите продължава. Днес ще споделим разговора си с един много интересен човек – Иван Колев. Той е учител в I СУ „Св. Седмочисленици“ гр. Търговище, но много от вас са го срещали в социалните мрежи като Иван Мопасан. За нас, неговите ученици, той е човек с будно съзнание и гражданска позиция, която не се притеснява да изрази гласно.
 
Г-н Колев, защо според Вас ни е нужен такъв празник и каква стойност добавя към нашата идентичност?
 
– Това е един уникален ден! Доколкото аз знам, няма друга нация, която да отбелязва духовните си водачи по този начин. Будителят е вид лидер на духа. Той напътства и посочва правилната посока. Важно е, защото тези хора ни показват верният път, който е добре ние да следваме, за да се развиваме духовно като общество. Виждаме в съвремието ни, че хората са прекалено концентрирани в материалното и стигат до етап на разруха. Винаги нещо липсва, изпитваме недостиг, а когато обърнем внимание на душата – ние сме по-щастливи. Затова мисля, че Денят на народните будители ни дава една духовна пълнота. Другата причина, поради която трябва да го честваме е историческа. В едни много смутни времена е имало хора, които са се осмелили да надигнат глас, за да поведат хората към свободата си. Захари Стоянов, Христо Ботев, Левски… Те не са били само революционни лидери, а духовни. Сега нямаме такива хора.
 
Какво е нужно на съвременните хора за да бъдат пробудени?
 
– Необходимо е да бъдат във вътрешен мир със себе си и всеки да следва посоката си – това, за което е отреден. Само тогава, когато я следва може би ще постигне своя вътрешния мир, защото така би се приел. От друга страна, ние говорим за обществото. То трябва да разбере, че е в определен етап на развитието си и още не е достигнало следващия, или по-следващия етап, на който му се иска да бъде. Нашето общество е там, до където се е развило и трябва да приеме това. Ние сме свикнали да се надскачаме и да гледаме много напред в бъдещето. Стремим се да догоним „развитите“ нации и не се досещаме, че и тези хора имат проблеми, дефицити, кризи… И всъщност най-важното е, че другите държави развиват това, което имат като потенциал, а ние като народ за съжаление не търсим нашите си опорни точки, а се опитваме да следваме останалите. Ако днес тук разпознаем такива водачи като будителите, такива които изваждат силата в обществото и го водят в правилната посока, ние ги заглушаваме.
 
Какви са необходимите качества, които трябва да притежава един съвременен будител?
 
–  Будител би бил всеки, който реализира потенциала си, следва призванието си и дава максимума от себе си.
 
вие черпите вдъхновение и в чия кауза се припознавате?
 
– От никъде не черпя вдъхновение, и не се припознавам в ничия кауза, защото вдъхновението трябва да идва от самия човек. Това е като продължение на мисълта ми за потенциала и развитието му. Самия потенциал ти дава вдъхновение. Ако чакаш да почерпиш вдъхновение от есента, въздуха, гледките, то това е обречена кауза. Това са мимолетни вдъхновения. Истинското вдъхновение извира дълбоко от тебе. Няма как да го усвоиш от външната среда. Човек трябва да изгради сам каузата си. Може да бъде в най-суров и груб вид, но трябва да има лична кауза, за която да се бори и това да му осмисля дните. Поради тази причина, аз не се припознавам в чужди каузи и не черпя вдъхновение от никъде другаде, а гледам да приложа това, което е вътре в мен. Поне такъв ми е стремежът. Защото когато създадеш авантюра с чуждата кауза, в един момент се чувстваш излишен.
 
Какво е Вашето лично послание към младите хора?
 
– Посланието ми е закодирано във всичко казано до тук и мисля, че всеки трябва да търси пътя вътре в себе си.
 
Благодарим на г-н Колев за отделеното време, ценните послания и съвети! Очаквайте най-интересното от последната ни среща с Неда Антонова в поредицата интервюта „Будителите днес“.