„БУДИТЕЛИТЕ ДНЕС“

На 1 ноември отдаваме почит на родолюбивите просветители. На тези, които в годините на робство и безправие са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало.
 
Денят на народните будители възниква в трудното време на духовна разруха след Първата световна война. В такъв момент българите избират опита на своето общество. Те се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно и безперспективно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на нашия народ.
 
В съвремието ни думата „будител“ добива все по-широко значение, но празникът носи своя дълбок смисъл и днес. За националното ни самосъзнание и за мисията на онези, които озаряват пътя към прогреса, за ролята на будните в съвременното ни общество, за проблемите и истинските ценности, които трябва да съхраним, ние – младежите от Търговищки ученически парламент потърсихме за разговор нашите съграждани Невена Маджарова, Иван Колев и Неда Антонова. Срещнахме се с всеки от тях и им зададохме своите въпроси. Отговорите бяха вдъхновяващи и поучителни! Най-интересното от всяко интервю ще споделим, защото гласът на будещите трябва да бъде чут от повече хора.
 
Разговор по повод 1 ноември с г-жа Невена Маджарова – изпълнителен директор и движещата сила зад клуба на нестопанските организации в Търговище. Повече от 20 години мисията на организацията е да подкрепя деца и семейства, живеещи в крайна бедност, като им предоставя хуманитарна помощ и подкрепя родителите в желанието им да се усъвършенстват като такива.
 
Нека всеки да се заеме с решаването на проблем, който зависи от него…
 
Невена Маджарова
 
Г-жо Маджарова, защо според Вас ни е нужен такъв тип празник и каква стойност добавя към нашата идентичност?
 
– Слава богу, Денят на народните будители не е измислен в последните 60-70 години, защото ако трябваше сега да го създадем, вероятно нямаше да има такъв празник, колкото и скептично да звучи това. Празникът е със столетна история и се е родил във време, в което нашата нация е имала нужда да бъде обединена от някаква обща кауза. Тогава, когато българинът не е бил осъзнат достатъчно, за да придобие самочувствие и да се бори за свободата си, за въздигане на народното самосъзнание, за неговото образование, за неговото просвещение… Точно в тези времена са се родили будителите, за които вие учите в учебниците.
 
Какво е нужно на съвременните хора, за да бъдат пробудени?
 
– На първо място ни трябва обща кауза. Така както е било по време на войните още преди 9 септември, така както преди 15 години беше влизането ни в НАТО и в Европейския Съюз. Това беше една обща кауза, около която се обединиха както партиите, така и народът ни. Макар и не на 100%, все пак болшинството от хората бяха зад каузата да се присъединим към НАТО и Европейския Съюз. Сега обаче, когато направихме тези стъпки ни е необходимо още нещо. Каузата е важна за да можем да постигнем съгласие като народ! Всички искаме да бъдем държава, която да задържа младите си хора, за да не се разпилява нейния потенциал по целия свят. Когато отидат младите хора навън зад граница, трябва да ги привлечем, за да се връщат тук и да използват своите знания, опит и енергия. Аз мисля, че младите хора са носители и трябва да бъдат носители на прогреса, на развитието на нашата страна! И точно от тези млади хора имаме нужда сега.
 
Какви са необходимите качества, които трябва да притежава един съвременен будител?
 
– На първо място той трябва да бъде позитивен човек – човек, който гледа напред, който гледа на всичко случващо се с добро чувство, с положително възприемане на нещата, които се случват около нас. Друго необходимо качество е вярата – увереността на хората, в това което правят и това, което трябва да се случи. Ако човек тръгне да прави нещо, той трябва да е уверен в него, иначе другите няма да го последват. Важно е човекът да е обществено активна личност! Да изразява мнението си и мислите си публично, да може да заяви своята кауза.
 
Откъде черпите вашето вдъхновение?
 
– ОТ ВАС, МЛАДИТЕ ХОРА! Имам удоволствието да работя с млади хора. За това помага и силата ми да изолирам негативните и мрънкащи от позитивно заредените хора. Не бива да пренебрегваме и хората на моята възраст, но благодарение на съвременните технологии и средства за общуване, ние натрупахме доста знания – за това накъде да вървим, как да се развиваме, как да сме успешни в начинанията си…
 
Какво е Вашето лично послание към младите хора?
 
– Нека всеки да се заеме с решаването на проблем, който зависи от него. Проблем, който сам може да реши, а не да се оглеждаме в неща които не са в нашите компетенции и в нашите знания. Нека се огледаме около себе си, но преди това да погледнем много честно вътре в себе си – какво имаме да променим в нас, след това около нас и накрая ще стигнем до етапа, в който трябва да променим, ако не целия свят, то страната ни…А защо не и целия свят във всички сфери, от които зависи той да стане едно по-хубаво място за живот!
 
Благодарим на г-жа Маджарова за този емоционален и зареждащ разговор! Тръгнахме си вдъхновени и пробудени от думите на един мислещ, искащ и правещ човек. С радост ще споделим най-интересното от срещите с другите ни събеседници.
 
Следва продължение на поредицата интервюта „Будителите днес“ с Иван Колев и Неда Антонова.
 
Честит празник, скъпи съграждани! Бъдете будни и будещи!